ayakkabı seçimi |
Ayakkabı seçimi ayak sağlığı için çok önemlidir: ayakkabı seçiminde esas önemli olan öncelikle ayağın anatomik yapısına ve ölçülerine uygun ayakkabı alınmasıdır. İmkan dahilinde deri gibi doğal malzemelerden üretilmiş ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayağımız da canlı bir dokudur ve üzerini örten ciltten içindeki kas ve kemik dokuya kadar tüm yapılar birbirinden etkilenir.
Sandalet tarzı ayakkabılar yaz aylarında sıkça tercih edilir. Bir gerçektir ki bu ayağın fazla terlemesini önlemesi yanında dış etkilere maruziyetini de arttırır.
Bir çok ayak rahatsızlığının sebeplerinin altında yanlış ve sağlıksız ayakkabı seçimi yatmaktadır. Akla gelen yanlış ayakkabı seçimi çok yüksek topuklu, ayağa göre küçük, taraklı ayaklara dar ayakkabı gibi tercihlerdir. Ayakkabının tipine ve duruşuna veya satıcının telkinlerine aldanan pek çok kimse ayağına pekte uygun olmayan ayakkabılar almaktadır. Ayakta nasırlar, kronik yara ve ülserler, tırnak batmaları ve mantar enfeksiyonları gibi bir takım hastalıkların oluşmasına, ya da mevcut bazı hastalıkların ilerlemesine bu tip yanlış ayakkabı seçimi neden olabilir. Mesela Nöroma denilen kronik sinir ağrısı taraklı ayağı olan bir kimsenin, dar ayakkabı giymesi sonucunda görülebilir. Halluks Valgus (başparmağın eğilmesi) hastalığının ilerleme riski yüksek topuklu ayakkabıları uzun süre giyenlerde bulunmaktadır.
Yürümeyi zorlaştıracak şekilde kalın ya da ayağı yoracak derecede ince olan taban kısımlı ayakkabılar tercih edilmemelidir. Ayağı dış ortamın etkilerinden koruyacak derecede kalın ve ayak derisine nefes aldıracak şekilde dizayn edilmiş ayakkabı doğru ayakkabıdır. Ayak bileği burkulmaları artmasının nedeni yüksek tabanlı ve topuklu ayakkabılardır. Alınacak ayakkabının her teki mutlaka ayrı ayrı denenerek alınmalıdır. Çünkü kişilerin bazen ayak ölçüleri birbirini tutmamaktadır.
Ayakkabı alırken çok rahat olup olmadığına bakmak yakışıp yakışmadığından daha önemlidir. Doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir. Daha fazla terlemeyi önleyen ve ayağa hava almasını sağlayan ayakkabı modelleri alınmalıdır. Kötü koku ve mantar sebebi terleten ayakkabılardır.
Ayakkabı ayağı sıkmamalıdır, rahat bir ayakkabı tercih edilmelidir. İç kavisli kısmın destekli olmasına dikkat etmeliyiz. Gün içerisinde bir kaç saat dolaştıktan sonra ayakkabı alınmalıdır. Ne ayağın sabah kalkıldığındaki küçülmüş hali ne de aşırı dolaşmaktan şişmiş hali ayakkabı denemek için iyi bir şekil değildir. Ayakkabıyı ne zaman, nerede ve ne ile giyeceğimiz akıldan çıkarılmamalıdır. Bir ayakkabı sıkı ve rahatsız ediyorsa insana büyük ızdırap verir.
Sağ ve sol mutlaka ayak mutlaka birlikte denenmelidir. Ayağınızı çok rahatlatacak bir başka unsur da ayağınızın en uzun parmağından itibaren ayakkabının ucunda biraz boşluk olmasıdır. Ortopedik ayakkabı çok ayakta kalanlar için iyi bir seçim olacaktır. Ortopedik ayakkabılar beden ağırlığını dengeleyerek kişiyi rahatlatır.
Ayakkabının kıvrımları çorapsız giyildiğinde ayaklarınızda yara meydana getirebilir. Kışın ayakkabının içine kalın çorap giyebilmeliyiz.
Unutmayalım önce konfor, sonra şıklık!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder